{ "title": "Gırtlak Ağrısı", "image": "https://www.girtlak.gen.tr/images/girtlak-agrisi.jpg", "date": "19.01.2024 15:22:51", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Gırtlak ağrısı, oldukça sık karşılaşılan sağlık problemlerinden biridir. Bazen ufak bir soğuk algınlığı nedeniyle yaşanırken, bazen çok daha ciddi sorunlar nedeniyle gırtlak ağrısı yaşanabilir. Bakteriler, virüsler gırtlak ağrısını tetikleyen etkenler arasında en başta yer alır. Uzun süredir devam eden ve alınan önlemlere rağmen iyileşmeyen gırtlak ağrısı kronik ağrı olarak tanımlanır. Ağız içinde meydana gelen enfeksiyon, sinüzit, solunum yolu hastalıkları neden olabilir.

Gırtlak ağrısı neden olur?

Tahriş: Daha çok soğuk havalarda ortaya çıkan kuru ısı gırtlakta yanıcı bir ağrıya neden olabilir. Bu gibi durumlarda bulunulan ortamların sık sık havalandırılması ve su tüketiminin arttırılması gerekir. Kuru hava gırtlakta tahrişe yol açarak ağrıyla beraber öksürük, yanma, burun tıkanıklığı, gece horlama gibi hislere de yol açar. Sabahları daha belirgin olan gırtlak ağrısı mide asit salgısının gırtlağa tekrar kaçmasıyla ortaya çıkar. Bu tür bir ağrıya maruz kalmamak için geceleri yüksek yastıkta yatmak faydalı olabilir. Aynı zamanda yatmadan birkaç saat önce yiyip içmeyi de kesmek gerekir.

Bakteriler: Gırtlakta oluşan ağrının nedeni farklı özelliklerdeki bakteriler olabilir. Bakteri nedeniyle ortaya çıkan gırtlak ağrısı kalp ve böbrekleri de olumsuz etkiler. Bakteri, zatürre, enfeksiyon, sinüzit ve kulak rahatsızlıklarına sebep olabilir. Yaşanan bu rahatsızlıklara ek olarak gırtlak ağrısı ciddi anlamda yaşanabilir. Gırtlak ağrısı herhangi bir bakteri nedeniyle oluşmuşsa mutlaka doktora başvurularak tedavi olunması gerekir. Bakteri tedavilerinde antibiyotik içerikli ilaçlar kullanılır. Bu tarz ağrılar soğuk algınlığı, grip, kuru hava gibi nedenlerden dolayı oluşan gırtlak ağrısından daha inatçıdır ve daha uzun süre devam edebilir.

Virüsler: Virüs kaynaklı gırtlak ağrısına kırgınlık, halsizlik, burun tıkanıklığı gibi şikâyetlerde eşlik edebilir. Birçok virüs çeşidi gırtlakta ağrıya yol açabilir. Aynı zamanda su çiçeği, kızamık, boğmaca gibi rahatsızlıklar da gırtlak ağrısına yol açabilir.

Gırtlak ağrısı tedavisi nasıl yapılır?

Gırtlak ağrısına yol açan özel bir durum yoksa ve ağrı virüs kaynaklı oluşmuşsa ilaç tedavisi faydalı olmaz. Bu tarz ağrılar için bitkisel destek alınabilir. Bitkisel destek ağrının şiddetini azaltarak rahatlama sağlar. Ayrıca gargara ve pastil gibi ürünlerde kullanılabilir. Kişinin gırtlağı tahriş edecek yiyeceklerden ve içeceklerden uzak durması gerekir.

Bakteri kaynaklı gırtlak ağrısı için ilk olarak bakterinin cinsinin belirlenmesi gerekir. Bakterinin cinsi tespit edildikten sonra uygun ilaç tedavisine başlanmalıdır. Ağrı akut gelişen bir enfeksiyona bağlı gelişmişse ve tedavide geç kalınırsa çok ciddi problemlere yol açabilir.

Gırtlak ağrısına ne iyi gelir?

Limon, bal ve zencefil: bu üçlü gırtlakta meydana gelen ağrıyı gidermek için kullanılabilecek muhteşem bir karışımdır. 1 çay bardağı ılık suyun içine 1 çay kaşığından az zencefil, bal ve 1 yemek kaşığı kadar limon suyu eklenip, karıştırılır. Karışım içilebileceği gibi gırtlak için gargara suyu olarak da kullanılabilir.

Adaçayı: Gırtlakta ağrıya iyi geldiği gibi öksürük içinde kullanılabilir. Adaçayı çay şeklinde hazırlanarak içilir. Ayrıca gargara suyu olarak da kullanılabilir.

Karanfil: Gırtlak ağrısını hafifletici etkiye sahip olan bir baharat türüdür. 1 tatlı kaşığı toz karanfil 1 su bardağı suya eklenir. Karıştırılarak gargara suyu olarak kullanılır.

Yeşil çay: Enfeksiyon için oldukça etkili olan yeşil çay gırtlak ağrısına da iyi gelir. Ağrı bakteri nedeniyle oluşmuşsa bakterileri öldürerek sorunu giderir. Yeşil çay içilebileceği gibi gargara suyu olarak da kullanılabilir.

Meyan kökü: Gırtlakta ağrı için faydalı bir bitkidir. 1 fincan sıcak suya yarım tatlı kaşığı meyan kökü eklenerek gargara suyu olarak kullanılır.
" } ] }