{ "title": "Gırtlak Çıkıntısı", "image": "https://www.girtlak.gen.tr/images/girtlak-cikintisi.jpg", "date": "19.01.2024 23:19:49", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Gırtlak çıkıntısı, özellikle erkeklerde daha belirgin şekilde olan gırtlak bölgesindeki tiroit kıkırdağının oluşturduğu tümsek yapıdır. Bu adem elması olarak da tanımlanır. Bu yapı tiroit kıkırdağının iki yaprağının ortada birleşmesiyle oluşur. Erkeklerde daha yaygın görülse de bazen kadınlarda da oluşabilir. Ergenlikle birlikte oluştuğundan, halk arasında gırtlak çıkıntısı ergenlik belirtisi olarak kabul edilir. Yutkunma sırasında üste doğru çıkan, sonrasında aşağıya inen yapıda bu hareketin olmaması, genellikle gırtlakta enfeksiyon ya da tümörün etkisiyle olabilir. Gırtlak çıkıntısı açısı kadınlarda 120-140 derece, erkeklerde de 90 derece kadar olabilir.

Gırtlak çıkıntısının adem elması olarak anılması bir rivayetten kaynaklanır. Buna göre; Nefsine hâkim olamayan Havva, yasak elmalardan birini kopardığından elma ağacı solmuş ve toz olmuştur. Bunu Adem'e anlatan Havva, kendisinden sorunu çözmesini istemiştir. Adem ise onun kopardığı elmayı hemen yutar. Elmanın boğazında kalması sonucunda, gırtlak çıkıntısı denilen bu yapı oluşmuştur. Bu nedenle halk arasındaki adı adem elması olarak kalmıştır.

Gırtlak çıkıntısı yok edilir mi?

Gırtlak çıkıntısı normalde zararsız bir yapıdır. Ancak bazı kişiler bundan estetik açıdan rahatsız olabilir. Bu durumda estetik bir operasyonla gırtlak çıkıntısı düzeltilebilir. Ancak bu yapının tamamen yok edilmesi mümkün değildir. Sadece görünümde kişiyi rahatsız etmeyecek düzeyde bir küçültme yapılabilir. Bu operasyon Lintilhac operasyonu olarak tanımlanır. Özellikle transseksüel kişiler bu yapıdan oldukça rahatsız olurlar. Bu yüzden boyun bölgesini fular gibi malzemelerle kapatmayı tercih ederler. Bunun düzeltilmesi için yapılan operasyonda genel anestezi kullanılır. Hastanın gırtlağındaki kıkırdaktan küçük parçalar çıkarılarak, kısmen küçülme sağlanır. Ancak dediğimiz gibi gırtlak çıkıntısı tamamen yok edilemez. Bu konuda uzmanların bir bölümü fikir ayrılığı yaşamaktadır. Yapılan operasyonun hastanın ses tellerine zarar vereceğini düşünürler. Bu yüzden ameliyatın yapılmaması konusunda ve riskleri hakkında hastaya detaylı bir açıklamada bulunarak, kararını yeniden gözden geçirmelerini isterler. Üstelik ameliyat sırasında hatayla gırtlak çıkıntısında fazla küçültme olursa, hastanın ses tonu bile değişebilir. Gırtlakta ödem gelişebilir. Ancak bu sorun kısa sürede normale döner. Ameliyatın bıraktığı iz 3-4 cm'ye kadar açılan kesiyle orantılıdır. Bu nedenle hastalarda fazla rahatsızlığa neden olmaz. Genellikle gırtlak çıkıntısı ameliyatı hastaları memnun eden sonuçlara neden olur. Ancak başarılı ve Uzman bir cerrahın operasyonu yapması, komplikasyonlar açısından önemlidir.
" } ] }