{ "title": "Gırtlak Daralması", "image": "https://www.girtlak.gen.tr/images/girtlak-daralmasi.jpg", "date": "19.01.2024 22:39:11", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Gırtlak daralması, en büyük belirtileri arasında yutma güçlüğü gelmektedir. Yemek borusunda bulunan katı gıdaların veya sıvı gıdaların güçlükle gırtlaktan geçilmesi esnasında zorluk yaşanmasıyla bu bölgede daralma gözlenir. Genellikle yetişkinlerde görülen gırtlak daralmasının başlıca sebepleri arasında midede bulunan içeceklerin yemek borusuna doğru ters yönde akışının oluşmasından sonra yemek borusunun mide asidine aşırı derecede maruz kalması ile daralmaya sebep olmasıdır. Ters yönde mide akışı sebebiyle hassasiyet oluşmasına neden olur ve bu doku geçici olarak tıkanıklık olmasına sebep olur.

Ayrıca reflü gelişmesi, gırtlak ve yutak dokularının hassas yapısı ile burada bulunan sinirsel refleksler sonucunda bu bölgede daralmalar gözlenir. Böyle durumlarda boğulacakmış gibi hisler de gözlenmektedir. Boğazda bulunan daralma sonucunda ses kısıklığı gibi problemlerde yaşanır. Bu daralma hissi sonrasında nefes alıp vermede zorluklar yaşanır. Gırtlakta bulunan daralma başka sıkıntıları beraberinde getirir. Ağız kokusu, kulağa vuran ağrılar, kronik öksürük, uykudan öksürerek uyanma gibi şikâyetler de gözlenmektedir.

Yemek borusuna kısmen kapayan etin yemek borusunun üst ucunu bırakmasıyla ve demir eksikliği gibi problemler sonucu bu bölgede daralmalar gözlenir. Yutma güçlüğüne neden olan katı gıdaların sınırlandırılması ile yemek borusunun daralması oluşur. Yemek borusunun kas halkasının sıkılaşmasıyla bu bölgede bulunan daralmanın yanında katı gıdaların yemek borusundan geçmesi esnasında zorlanmalar görülür.

Gırtlak daralmasının tanısı nasıl konulur?

Burada bulunan hastalığın tanısının konulması oldukça zordur. Çünkü bu hastalıkta bulunan belirtiler spesifik olarak gözlenmemektedir. Burada bulunan en iyi tanı yöntemi ise görüntülü endoskopi yöntemidir. Endoskopi yöntemiyle boğazdan gırtlağa, ses telleri ile yemek borusuna, bu bölgede gerekli işlemler uygulanarak tanı konulur. Daralmanın teşhisi için Baryum röntgeni çekilerek yutma güçlüğünün nedeninin belirlenmesi sağlanır. Bu hastalığın mide kanserine sebep olup olmadığından emin olmak için endoskopik incelemelerle, daralmanın sebebi saptanır.

Gırtlakta bulunan daralmanın tedavisi nasıl yapılır?

Gırtlakta daralmasının tedavisi için öncelikli olarak yemek borusundaki yemek borusu iltihabına kostik madde yutulması ile yemek borusu yerlerinin ya da mukavva halkalarının bir sonucu ise dayanan geçitte bir yemek borusu genişleticisi ile bu bölgenin açılması sağlanır. Daha sonra genişletici gerilerek büzüşmenin açılması sağlanır. Bu rahatsızlıklar için seyrek olarak ameliyatla ile gırtlakta bulunan daralmanın giderilmesi sağlanmaktadır. Bu hastalığın tedavisinde dikkat edilen en önemli nokta yatmaya geçmeden önce bir şeyler yemeden, içmeden yatmak gerekir. Diğer şekilde yatmaya yakın tüketilen gıdalar bu daralmayı tetikler. Ayrıca bu hastalıkla beraber kızartılmış gıdalardan uzak durulması tedavi açısından oldukça önemlidir. Alkol, kafein gibi zararlı içeceklerden uzak durulması ile burada bulunan daralmanın tedavisine katkı sağlamış olur.

Aşırı kilo almaya dikkat etmeli; zayıf olması bu hastalığın tedavisinde önemli olup, kilo bulunan hastaların zayıflaması tavsiye edilir. Ayrıca bu problemi yaşayan kişilerin stresten uzak kalması ve acı, baharatlı yiyecekleri tüketmemesi ile bu hastalığın tedavisine katkı sağlanmış olur. Gırtlak daralmasının tedavisi sırasında gazlı içeceklerden uzak kalınması tedavinin kısa sürmesi için oldukça önemlidir.

Bu hastalığın tedavisi başka hastalıklarında kontrol edilmesi oldukça önemlidir. Akciğer hastalıkları, astım gibi problemler bu bölgedeki daralmanın tedavisinde takibe alınmalıdır. Ayrıca daralmanın oluşmasında gırtlak kanseri, kronik sinüzit, kronik farenjit gibi hastalıklarında takip edilmesiyle gırtlak daralmasının tedavi edilmesi sağlanır. Yapılan tedavi esnasında kişide oluşan uykuya solunumun durması gibi problemlerde; yani uyku apnesi gibi problemlerde gözlenebilir.
" } ] }