{ "title": "Gırtlak Görevi", "image": "https://www.girtlak.gen.tr/images/Girtlak-Gorevi-55.jpg", "date": "20.01.2024 08:54:58", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Gırtlak Görevi, Gırtlak soluk borusu ile yutak arasında yer alan kıkırdak yapılı bir organımızdır. Ses kutusu da denilmektedir. Gırtlak solunum için alınan havayı soluk borusuna, besin ve gıdaları da yemek borusuna iletmekle görevlidir. Soluk verme sırasındaki dışarı atılan hava ile gırtlakta bulunan ses telleri titreşerek sesi oluşturur. Gırtlakta bulunan üst delik solunum yolunu daraltabilecek hatta gerektiğinde tamamen kapatabilecek bir çalışma sistemine sahiptir. Ses ile alakalı olan bu mekanizma gerektiği zaman solunum yolunu kapatmak suretiyle yabancı cisimlerin içeri girmesine engel olur. Yabancı bir cismin soluk borusuna kaçması ölümcül bir duruma sebebiyet vermektedir. Gırtlağın uzunluğu ve genişliği erkeklerde daha fazladır. Ergenlik çağındaki erkek çocuklarda gırtlağın büyümesi bir anda hızlanır. Buna bağlı olarak da erkek çocuklarda gırtlaktaki çıkıntı gözle görülür bir hale gelir, yine bağlantılı olarak ses değişir ve kalınlaşır. Gırtlak dokuz adet kıkırdaktan oluşur. Bu kıkırdakların üçü tek, üçü çifttir. Tek olanlar tiroit, krikoit ve epiglot kıkırdağıdır. Çift kıkırdakların isimleri ise ariteoit, corniculat ve cuneiform dur.

Tiroit ismiyle bilinen kıkırdağın boynun önünde yapmış olduğu çıkıntıya halk arasında adem elması adı verilir. Gırtlak solunum organlarımızdan biri olup gırtlağın iç yüzü titrek tüylü epitel ile örtülüdür. Gırtlak mukozasında çeşitli salgı bezleri bulunmaktadır. Bu salgı bezleri sayesinde gırtlağın iç yüzeyi daima nemli kalır. Bazen gırtlağımızın kuruduğunu hissederiz. Bu tamamen salgı bezleri ile alakalı bir durumdur.

Gırtlak görevinin bir diğeri de hem solunum hem de sindirim sitemi için çok önemli ve aktif bir organ olmasıdır. Gırtlak olmasaydı nefesimiz ve yediğimiz besinler birbirine karışır ve soluk borusu tıkanırdı. 45 yaşın üzerinde isek sigara kullanımı varsa ve 1 haftayı geçen bir ses kısıklığından şikâyetçiysek mutlaka zaman geçirmeden konunun uzmanı bir doktora görünmekte fayda vardır.
" } ] }