{ "title": "Gırtlak Hastalıkları", "image": "https://www.girtlak.gen.tr/images/girtlak-hastaliklari.jpg", "date": "20.01.2024 09:03:43", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Gırtlak Hastalıkları, Gırtlakta larenks adı verilen titreşerek konuşmayı üreten ses telleri mevcuttur. Sesin oluşmasını sağlayan gırtlak hastalığında sesi de etkileyecektir. Teşhis erken konur ve tedaviye gecikmeden başlanılırsa rahatsızlık ilerlemeden iyileştirilebilir. Gırtlak akciğerlerde girişi denetlemeye yardımcı kapak görevini yapar. İnsan vücudunda oldukça duyarlı bir organ olan gırtlak yemek yediğimizde kapanır yiyeceklerin ve içeceklerin yemek borusundan mideye kadar inmelerini sağlayan bir organdır. Bulunduğu yer boynun merkezine yakın yerde bulunan soluk borusunun (Trakea) üstünde yer almaktadır. Soluk alıp verdiğimizde açılan bir organdır.

Dış bölümü kıkırdak dokusu ile kaplı olan gırtlak, soluk borusunun en önemli bölümüdür. Gırtlak borusunun hemen üzerinde ise epiglot bulunmaktadır. Yediğimiz yiyeceklerin gırtlak borusuna kaçmasını önleyen epiglot, gırtlağın üzerini kapatan düz bir kapak şeklindedir. Beyin tarafından çalışması otomatik olarak denetlenmektedir. Yalnız bazı durumlarda bu denetleme bozularak yiyecek parçaları ve sıvılar 'yanlış yolu' izlerler. Öksürük gırtlağa takılan yiyeceklerin dışarı atılmasını sağlayacaktır. Ses telleri gırtlağın içinde yer alan özel biçimli kıkırdak parçalarının üstünde bulunmaktadır. Ses soluk verdiğimizde havanın ses tellerinin üzerinden geçmesiyle oluşan titreşimle olur. Gırtlakta bulunan kıkırdaksı yapı ses tellerini kasacak veya gevşetecek şekilde hareket etmelerini sağladıkları için sesin alçak ya da yüksek perdeli sesler olmasını sağlayacaktır. Sesin niteliği dil, dudaklar ve çene hareketinin yapısından etkilenmektedir.

Gırtlak Yaralanmaları

Gırtlağın tahrişi olmasına neden olan aşındırıcı dumanlar, zehirler veya sıvılar gırtlağın iç kısmını örten tabakayı yakıp gırtlağın tıkanmasına ve şişmesine sebep olacaktır. Gırtlak bıçak veya yumruk gibi dışarıdan gelen bir yaralanma ile de tıkanmaktadır. Solunum güçlüğü, ağrı ve yaralanmalar hastayı çok fazla rahatsız edecektir. Akciğerlere hava gitmesi yaşamsal bir önem taşımaktadır. Ancak bu olay sadece hastane ortamında yapılabilmektedir. Gırtlağın altın kısmından bir delik açılarak havanın doğrudan akciğerlere dolmasını sağlayacaktır. Bu deliğin açılmasına verilen isim trakeostomidir.
Gırtlak Kanseri: Erkeklerde kadınlara göre on kat daha fazla görülen gırtlak kanseri özellikle de sigara kullanan kişilerde daha çok görülen bir hastalıktır. Gırtlak hücrelerinde başlayan kanserin il belirtisi, haftalarca süren ses kısılmasıdır. Sürekli süren kuru bir öksürük ve öksürük ile gelen kan damlaları ve birkaç hafta sonra soluk almada ve yutkunmada güçlük ortaya çıkmaktadır. Tedavi süresi geciktirilir ise ölüme dahi sebep olur. Işın tedavi yöntemi ile bütünü tedavi edilen bir kanser türüdür. İleri ve ağır vakalarda ise gırtlağın yerinden çıkarılması dahi gerekebilir. Gırtlağı alınan bir kişi konuşmayı yemek borusunu kullanarak yapacaktır. Kalıcı bir trakeostomi yöntemi ile soluk alıp vermeye devam edecektir.

Akut Gırtlak İltihabı: Aşırı sigara dumanı, larenjit, sesin gereğinden fazla kullanılması (Şarkı söyleme, bağırma, vb.) nezle veya grip gibi enfeksiyonlar ile gırtlakta yaptığı tahrişe bağlıdır.

Polip ve Nodüller: Mantara benzeyen küçük kütlelerdir. Ses telleri üzerinde ses kısıklığına neden olur. Cerrahi yolla çıkarılır.

Kronik gırtlak iltihabı: Kronik iltihabı uzun sürer. Nedeni tahriştir. Tütün, toz, duman ve aşırı bağırma sonucu oluşmaktadır.

Gırtlak difterisi: Çocuklar için tehlikeli hastalıktır bulaşıcıdır. Gırtlağa yapışır hava yolunu tıkamasıyla hasta ölebilir.

Larengotrakeobronşit: Gırtlağı daraltan kuru öksürük yapar bakterilerden oluşur. Akciğere giden hava yollarını şişerek tıkar.

Gırtlak iltihabinin evde tedavisi nasıl yapılır?

Ses telleriniz dinlendirin çok gerekmedikçe konuşmayın dumanlı ve tozlu yerlerde bulunmayın sigara kullanımının bırakın suya bal, ıhlamur ve limon karıştırarak içilmesi ve sıcak su buharı solunması evde tedavi için uygulanacak yöntemleridir. Bu rahatsızlık bir hafta süre sonunda geçmez ise mutlaka doktora başvurulmalıdır.
" } ] }