{ "title": "Gırtlak Kanseri Ameliyatı", "image": "https://www.girtlak.gen.tr/images/girtlak-kanseri-ameliyati.jpg", "date": "21.01.2024 05:02:52", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Gırtlak Kanseri Ameliyatı, Gırtlak kanserinin tedavisinin kolaylıkla yapılabilmesi için erken tanı büyük önem taşımaktadır. Diğer önemli olan faktör ise gırtlağın hangi bölgesinde (Supraglottik, glottik, subglottik) yer aldığıdır. Gırtlak kanserinin bulunduğu evre, özellikle boyunda bulunan lenf bezlerine yakın ya da uzak olan diğer organlara kanser hücrelerinin yaylımı tedavi sonucunu etkileyebilmektedir. Kişinin alkol tüketimi ve sigara kullanması genellikle gırtlak kanserine yakalanma riskinin başlıca nedenleridir. Eğer kişide meydana gelen ses kısıklığı 10-15 günden fazla sürmüş ise mutlaka zaman kaybetmeden KBB doktoruna başvurmalıdır. Ayrıca kişide gelişen bir ses kısıklığının olmaması gırtlak kanserinin olmayacağı anlamına gelmemektedir. Çünkü gırtlak kanserinin ileri safhalarında ses kısıklıkları ortaya çıkabilmektedir.

Gırtlak Kanseri Ameliyatı Evresine Göre Nasıl Yapılır, hastaya uygulanacak olan ameliyat çoğunlukla kanserin bulunduğu bölge ve evresine göre farklılık göstermektedir. Bu ameliyatı amacı gırtlak bölgesinde oluşan kanser durumunun tam olarak temizlenmesi ve hiçbir kalıntının kalmamasıdır. Özellikle hastanın doğal solunum yolundaki fonksiyonunu ve doğal sesini bozmadan cerrahi olarak yapılan ameliyattır. Fakat bütün kanser hastalıklarında ilk hedef bölgedeki kanserin tamamen temizlenmesidir. Fonksiyon durumu ise daha sonradan gelmektedir. Gırtlak kanseri ameliyatı genellikle sınırlı, bütün gırtlağın alınmasına yakın yönde ve gırtlağın bütünüyle alınması şeklinde değerlendirilmektedir.

Parsiyel Gırtlak Kanseri Ameliyatı, gırtlak ameliyat esnasında bütünü ile alınır ve ses fonksiyonu ise doğal yoldan olmadığı için nefes borusunun ön duvarına kalıcı olarak ağızlaştırıcı yerleştirilir. Bu durumda hastanın ağız yolundan ve burundan nefes alımı devre dışı bırakılır.

Parsiyel Larenjoktomi Gırtlak Ameliyatı, bu durumunda ise hastanın hem iyi hem de kötü olan ses fonksiyonu tamamen doğal olarak kalmaktadır. Ameliyat sırasında boğazın ön duvarında açılan geçici delik genellikle belli bir süre sonra kapatılır. Daha sonra hasta normal yoldan doğal olarak hem ağızdan hem de burundan solunum yapma şansına sahip olacaktır.

Subtotal Larenjektomi Gırtlak Ameliyatı, bu ameliyat hastanın solunumdan daha çok, az miktarda da olsa kendi doğal ses fonksiyonunun kalması amacıyla yapılmaktadır. Çünkü hastanın solunum yapabilmesi genellikle total larenjoktomi şeklindeki kalıcı olan delikten yapılabilmektedir. Hastanın gırtlaktaki meydana gelen kanserin hem yerine hem de bulunduğu evreye göre farklı çeşitte yöntemler uygulanarak parsiyel larenjoktomi uygulanabilmektedir. Gırtlak kanseri ameliyatı sonrasında verilen örnekte eğer patoloji cerrahi sınırlarda bile olsa kanser hücresine rastlamış ise yeniden ikinci ameliyat ile cerrahi genişletilerek uygulanmaktadır. Çoğunlukla meydana gelen bu durumda ise hastaya radyoterapi uygulanması iyi bir seçenek olarak görülmektedir.
" } ] }