{ "title": "Gırtlak Kanseri Evreleri", "image": "https://www.girtlak.gen.tr/images/Girtlak-Kanseri-Evreleri-72.jpg", "date": "20.01.2024 07:11:05", "author": "ömer ateş", "article": [ { "article": "Gırtlak Kanseri Evreleri: Gırtlak; Ağız boşluğu ve yutaktan havanın nefes borusuna girişindeki kontrol bölgesidir. Gırtlakta herhangi bir bölgede yer alan kansere gırtlak kanseri denir. Gırtlak kanseri dört evre olarak incelenir.

Çok Erken Evre Gırtlak Kanseri: Sabitlendiği zaman hastalık ya ağız içinden yapılan ya da kimi zaman lazer gibi ileri teknoloji ürünü gereçlerin kullanıldığı ameliyatlarla veya radyoterapi ile iyileşmekte ve hastaların çok büyük kısmı hastalığı atlatmaktadır. Bu durumda uygulanan cerrahi yöntem larengoskopi işlemi ile yapılmakta, dokuları kesmek için ya özel olarak geliştirilmiş cerrahi gereçler ya da lazer cihazları kullanılmaktadır. Bu tedavi esnasında hastaların en çok korktukları, istemedikleri halde yaptırmak zorunda oldukları işlem olan trakeotomi boyun ön kısımda soluk borusuna delik açılması işlemine de çoğu zaman gerek kalmaz. Cerrahi ve radyoterapi yöntemlerinin kendilerine göre avantaj ve dezavantajları vardır ve tedavi seçiminde bunlar hastaya ve yakınlarına anlatılır ve seçim beraber yapılır.

Erken Evre Gırtlak Kanseri: Erken evre gırtlak kanseri olan hastalarda yapılabilecek sınırlı sayıda bir ameliyat ya da radyoterapi çoğu zaman o kişiyi hastalıktan kurtarır ve onun hastalıksız hayatını devam etmesini sağlayacaktır. Ameliyatlar çok erken evre larenks kanserinde olduğu biçim de boyun cildinde kesik olmadan larengoskopi işlemiyle veya boyun cildine bir kesik yapılarak yapılmaktadır. Bu hastalarda açık ameliyat yapılmış olsa bile gırtlağın bir bölümünü çıkartmak çoğu kez yeterli olmakta, ameliyat esnasında trakeotomi boyun ön kısımda nefes borusuna delik açılması uygulanmış ise bir mütded sonra kapatılabilir ve hasta eskisi gibi yemek yiyebilir, burun ve ağızdan nefes alabilir ve konuşabilir. Gırtlağın ses tellerinin bulunduğu yerin üzerinde ve altında kalan kısımlarının lenf akımı fazladır. Bu sebeple bu bölgelerin erken evre kanserlerinde bile boyundaki lenf bezeleri tedavi planı içerisine dahil olmalıdır.

Geç Evre Gırtlak Kanseri: Geç evre gırtlak kanseri ile başvuran hastalarda çoğu kez hem ameliyat ve radyoterapi yöntemlerinin birlikte kullanılması ile hastalığın tamamen iyileşmesi ve hastanın sağlıklı yaşantısını sürdürmesi sağlanabilmektedir. Bu iki tedavi metodundan tek başına birinin kullanılması bazen yetersiz kalabilir ve hastanın kurtulma şansını azaltabilir. Bu iki tedavi metoduna bazı durumlarda kemoterapi de eklenebilir. Hastalığın gırtlak içindeki uzantısına bağlı olarak cerrahi tedavi gırtlağın bir kısmının korunmasını sağlarsa, trakeotomi deliği sonradan kapatılabilir ve hasta sesini rahat kullanabilir. Fakat tümör gırtlakta sağlam bölge bırakmamış ise gırtlağın tamamen alınması ve boyun ön bölgesine kalıcı bir delik açılması da söz konusu olabilir. İyileşme dönemi bittikten sonra gırtlağı tamamen alınan hastalar rahat bir şekilde yemek yer ve içebilir, boynundaki delikten nefes alabilir ve çoğu zaman ses protezi gibi yöntemlerle konuşabilir hale gelirler.

Çok Geç Evre Gırtlak Kanseri: Çok geç evre gırtlak kanseri ile kastedilen, gırtlağın sağlam yerinin kalmadığı, hastalığın gırtlak dışında boyunun diğer yapılarına sıçradığı veya kan yoluyla akciğer, beyin gibi uzak organlara kadar vardığı durumlardır. Uzak organlara kan yolu ile yayılımın olmadığı hastalarda gırtlağın alınması ve sonrasında radyoterapi ve kemoterapinin uygulanması pek çok hastada hastalığın atlatılmasını sağlamaktadır.
" } ] }