{ "title": "Gırtlak Kaşıntısı", "image": "https://www.girtlak.gen.tr/images/girtlak-kasintisi.jpg", "date": "22.01.2024 01:53:25", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Gırtlak kaşıntısı, gırtlakta yaşanan gıdıklanma ya da kaşıntı ciddi olmayan bir rahatsızlık hissidir. Alerjenler, hava kuruluğu, soğuk algınlığı gibi nedenlerden dolayı oluşabilir. Bazen gırtlak kaşıntısı kronik bir hal alarak devamlı hissedilebilir. Bu durumda uyku bozuklukları, dikkat dağınıklığı, boğaz ağrısı ve boğaz tahrişi kaşıntıya eşlik edebilir.

Gırtlak kaşıntısı neden olur?

Gırtlağın yüzeyi sinir hücrelerinin uç kısımları ve mukus dokusuyla kaplıdır. Virüsler, hava, tüketilen gıdalar ya da alerjik reaksiyonlar sonucu gırtlağı saran sinir ucu hücreleri tahriş olabilir. Mukusun görevi gırtlağı yumuşatmak ve tüketilen yiyeceklerin geçmesini kolaylaştırmaktır. Fakat bazı durumlarda mukus kuruyabilir ya da normalden daha az üretilerek gırtlakta kaşıntı başlayabilir. Bu durum daha çok enfeksiyon ya da vücudun susuz kalması nedeniyle yaşanır. Gırtlak kaşıntısının nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

Kullanılan ilaçlar, beslenme ve yaşam tarzı: Vücudun ihtiyacı olan su miktarını karşılamamak, bazı yiyecekler ve içecekler gırtlak kaşıntısına yol açabilir. Örneğin kafein tüketimi vücudun susuz kalmasına yol açabilir. Bu nedenle fazla kahve ve çay tüketiminden kaçınılmalıdır. Eğer aşırı çay ya da kahve tüketiyorsanız gırtlağınızda kaşınma hissi yaşayabilirsiniz. Kullanılan bazı antidepresan ilaçlar ya da daha farklı ilaçlar yine gırtlak kaşıntısına yol açabilir. Kaşıntının ilaçtan kaynaklanıp kaynaklanmadığını öğrenme için ilacın yan etkileri dikkatlice okunmalıdır. Sigara ya da alkol kullanımı yine gırtlağın kaşınmasına yol açabilen nedenler arasındadır. Bu tür alışkanlıklarınızda kurtularak ve kullandığınız ilaçlar hakkında doktorunuzla görüşerek gırtlak kaşıntısı sorununu çözebilirsiniz.

Enfeksiyonlar: Gırtlak enfeksiyonlara sıkça maruz kalan önemli bir organdır. Enfeksiyon özellikle bademciklerde oluşur ve bademciklerin tahriş olmasına neden olur. Gırtlakta oluşan enfeksiyonlar uygun antibiyotik tedavisi ve antiseptiklerle kontrol altına alınabilir. Ufak çaplı enfeksiyonlar evde alınabilecek bazı yöntemlerle kontrol edilebilir. Örneğin bu durumlarda tuzlu su ile gargara yapabilirsiniz. Tuzlu suyla yapılan gargara gırtlak kaşıntısından kurtulmanızı sağlar.

Alerjenler: Alerjenler gırtlak kaşınmasına sıkça neden olan etkenler arasındadır. Bahar alerjisi, kedi-köpek tüyleri, hava kirliliği, tüketilen gıdalar alerjiye yol açabilir. Alerjenler nedeniyle gırtlak kaşıntısı yaşıyorsanız neye karşı alerjiniz olduğunu tespit ederek bu sorundan kurtulabilirsiniz.

Psikolojik nedenler: Gırtlak kaşıntısı ile gırtlağı temizleme hissi ya da devamlı seyreden inatçı öksürük oldukça sinir bozucudur. Bu nedenle gırtlak kaşıntısı psikolojik olarak gelişebilir. Bu durumda kaşıntıya yol açan herhangi bir dış etken yoktur. Bu durumda gırtlakta yaşanan kaşıntı vücudun sinir bozucu bir duruma vermiş olduğu tepkidir.

Gırtlak kaşıntısı nasıl tedavi edilir?

Gırtlak kaşıntısına karşı eczanelerden temin edilebilecek damla ve spreyler kullanılabilir. Sprey ve damlalar gırtlağın rahatlamasını sağlayarak, tükürük üretimine destek olur. Ayrıca gırtlağın nemlenmesini sağlayarak kaşıntıyı giderir. Damla ve spreyler özellikle alerji ve herhangi bir hastalık nedeniyle yaşanan kaşıntılar üzerinde etkilidir. Spreyler gırtlağa direkt olarak uygulanabilir.

Tuzlu suyla yapılan gargara gırtlağın rahatlamasını sağlar. 1 bardak ılık suyun içine 1 çay kaşığı kadar tuz eklenir ve karıştırılarak gırtlak için gargara suyu olarak kullanılır. Bu su ile en 10 saniye gargara yapıldığında kaşıntı hissine karşı rahatlama sağlanır. Gün içinde rahatsızlık hissedildiği anlarda tekrarlanabilir.

1 su bardağı süt kaynatılarak içine 1 çay kaşığı kadar toz zerdeçal eklenir. Bir süre soğutulduktan sonra gece yatmadan önce içilir. Karışım kaşıntı geçene kadar her gün tekrarlanabilir.

Gırtlak kaşıntısına karşı kullanılan yaygın bitki çaylarından biri de papatya çayıdır. Kaynatılmış suyun içine bir tutam kurutulmuş papatya eklenerek çay demlenir. Demlenen çay süzülerek içilebilir.
" } ] }