{ "title": "Gırtlak Kemiği", "image": "https://www.girtlak.gen.tr/images/girtlak-kemigi.jpg", "date": "19.01.2024 05:46:04", "author": "Mehmet DEMİR", "article": [ { "article": "Gırtlak Kemiği, gırtlak vücudun üst kısmında bulunan bir yapıdır. Basit bir yapı görünümünde olan gırtlak, kıkırdak, zar ve bağları içermektedir. Ses tellerini içermesi ne derece önemli bir özelliği olduğunu ortaya koymaktadır. Bununla beraber solunum sisteminde kilit noktalardan biridir. Ağız ile akciğerler arasında bulunması nefes alıp verme esnasında hava akışının devam etmesine yardımcı olmaktadır. Yutkunma esnasında boğazın üst kısmının kapanmasında yardımcı olan bölümler bu alanda yer almaktadır. Hassas bir yapıya sahip olan gırtlak, doğrudan alınan bir darbe sonucu ciddi sıkıntı yaşatabilir. Hatta bu darbenin şiddeti yüksekse ölüme kadar götürmektedir.

Gırtlak kemiği, boğazın düzgün bir şekilde durmasına yardımcı olmaktadır. Adem elması şekilde adlandırılan bu yapı çıkıntılı bir şekle de sahip olabilmektedir. Konum olarak çenenin altında olan adem elması çocukluktan yetişkin bir birey olana kadar geçen sürede yer değiştirmektedir. Çocukluk zamanında alt tarafta bulunan kemik, ilerleyen yaş ve boynun uzamasıyla birlikte yukarıya doğru gelmektedir. Gırtlak kemiği, boyun ve çevresindeki tek çıkıntı olduğu için oldukça dikkat çekmektedir. Hatta karşı cins tarafından dikkat edilen noktalar arasında bazen ilk sıralara kadar çıkmaktadır.

Gırtlak kemiği, bulunduğu yer bakımından savunmasız gibi görünmektedir. Darbe ve müdahalelere karşı fazla direnç gösteremeyen boyun içinde yer alması bir dezavantaj olarak görülmektedir. Dövüş ve benzeri durumlar olduğu zaman rakip tarafın saldırısına maruz kalabilecek öncü yerlerden biridir. Acemi olan bireyler bu durumun farkında olmadığı için savunmasız durumda olan bu nokta için pek fazla önlem almazlar. Rakip bunun farkında olup doğrudan isabet ettirdiği bir darbe sonucu acemi rakibini nefessiz bırakarak ciddi avantaj sağlayabilmektedir.

Boyun kısmı soğuk alma konusunda oldukça hassas bir bölgedir. Soğuk havanın bu bölgeye nüfuz etmesi sonucu hastalanma riski artmaktadır. Gırtlak kemiği için de bu durum geçerlidir. Soğuk hava sonucu bir etkiye maruz kalan gırtlak kemiğinde şişme ve iltihaplanma gerçekleşebilir. Bu durumun önüne geçmek adına alınabilecek önlemler arasında boyunluk ve benzeri materyaller sayesinde vücudu soğuk havadan korumaktır.
" } ] }