{ "title": "Gırtlak Kuruması", "image": "https://www.girtlak.gen.tr/images/girtlak-kurumasi.jpg", "date": "20.01.2024 01:01:53", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Gırtlak kuruması, daha çok sıcak ya da soğuk günlerde hava kuruluğu nedeniyle yaşanan bir sorundur. Gırtlakta yanma, kaşıntı ya da ağrı gibi şikâyetlere yol açabilir. Bu sebeple gırtlak kuruluğu yaşandığında acı, tuzlu ya da aşırı yağlı gıdalardan kaçınmak gerekir.

Gırtlak kuruması neden olur?

Kuru hava: Soğuk havalarda havanın nem oranı oldukça düşük olur. Bu nedenle nefes alırken kuru ve soğuk hava solunur. Beraberinde gırtlak kuruması ve kaşıntı yaşanır. Ancak bu durum yalnızca kışın olmaz. Herhangi bir mevsimde de gırtlak kuruması yaşanabilir. Örneğin klimalı ortamlar havanın nem oranını düşürerek gırtlak kurumasına yol açabilir.

Alerjenler: Gırtlak kurumasına yol açan çok sayıda alerjen bulunmaktadır. Toz, kir, polen, hayvan tüyleri, temizlik ürünleri yine gırtlak kurumasına yol açabilir.

Susuzluk: Vücudun yeterince su ihtiyacı karşılanmadığında daha çok kış aylarında gırtlak kuruması yaşanabilir. Vücutta susuzluk yaşamamak ve dehidrasyona uğramamak için tüketilen su miktarına dikkat edilmelidir. Tuzlu yiyeceklerden kaçınılmalıdır.

Sigara: Sigara ya da herhangi bir narkotik ürün kullanmak gırtlakta kurumaya yol açabilir. Bu tür maddeler vücuttan sıvı atılmasına neden olur. Gırtlakta kuruma ile kaşıntı ve gıcıklanmaya da yol açar.

Gırtlak kanseri: Gırtlak ya da bademciklerde var olan kanserli hücreler gırtlak kanseri olarak tanımlanır. Gırtlakta yaşanan kuruma gırtlak kanserinin bir belirtisi olarak ortaya çıkabilir.

Sjögren sendromu: Göz yaşı ve tükürük üretimini sağlayan salgı bezlerinde yaşanan tahrip sistemik otoimmün hastalık olarak tanımlanır. Tükürük üretimi azaldıkça gırtlak bölgesinde bazı sorunlar yaşanır. Bu sorunlardan biri de gırtlak kurumasıdır.

Botülizm: Botülizm Clostridum adı verilen bir bakteri türünün yol açtığı gıda zehirlenmesi olarak tanımlanabilir. Bu bakteri sinirsel fonksiyonları bloke eder. Beraberinde vücuda enfeksiyon kapılmış olur. Bu enfeksiyon vücuda girdikten 12-36 saat sonra gırtlakla ilgili problemler yaşanmaya başlanır. Gırtlak kuruması, yanması, kaşıntı yaşanabilecek sorunlar arasındadır.

Bademcik: Bademciklerde oluşan enfeksiyon, tümör, kanser, apse tükürüğün gırtlağa kadar ulaşmasını engelleyerek gırtlak kurumasına yol açabilir.

Alkol: Alkol tüketimi gırtlakta bulunan dokulardaki nem oranını tamamen emerek kurumaya yol açar.

Gırtlak kuruması tedavisi nasıl yapılır?

Gırtlak kurumasının birçok nedeni bulunmaktadır. Dolayısıyla tedavide amaç öncelikli olarak gırtlak kurumasına neyin sebep olduğunu bulmak ve tedaviyi o yönde başlatmaktır. Gırtlak kuruluğu için alınacak basit önlemler bulunmaktadır. Bu önlemler sayesinde kuruma hafifleyerek rahatlama sağlanabilir.

Hava nemlendiricisi: Kapalı ortamlarda nem oranını arttırmak için en ideal yöntem hava nemlendirici kullanmaktır. Kullanılan nemlendiriciler kapalı alanların nem seviyesini arttırarak gırtlak kurumasına engel olur.

Sıvı tüketimi: Gırtlak kuruması bol sıvı tüketimiyle kontrol altına alınabilir. Tüketilen su hava yollarını nemlendirerek kayganlaştırır. Günde en az 1,5-2 litre su tüketerek hava yolları nemlendirilmelidir.

Tuzlu su gargarası: Tuzlu su gırtlak kurumasına karşı yaygın bir şekilde kullanılan alternatiflerden biridir. Gırtlakta kuruluğu önlemek için gün içinde birkaç defa tekrarlanabilir. Bir çay bardağı suyun içine bir miktar tuz eklenerek gargara suyu olarak kullanılabilir. Gırtlakta yaşanan kuruma, kaşıntı gibi problemlere karşı iyi gelir.

Bal ve limon: Gırtlakta yaşanan kuruma ve kaşıntı için ılık suyun içine bal ve limon eklenerek içilebilir. Günde iki defa tekrarlanarak kuruma sorunu çözümlenebilir.

İlaç tedavisi: Gırtlak kuruluğu, öksürük, alerji gibi nedenlerden dolayı yaşanıyorsa alerji ya da antibiyotik ilaçlar kullanılabilir. Bu konu için uygun ilaçları kullanmak adına bir doktora başvurulmalıdır.

Pastil: Gırtlakta yaşanan kurumayı önlemek için pastil kullanılabilir. Pastil kurumayı ortadan kaldırarak rahatlama sağlar. Beraberinde sıcak çay, bitki çayı gibi ürünlerden de yararlanılabilir. Okaliptüs çayı, papatya çayı, meyan kökü çayı, zencefil çayı gırtlak kurumasına karşı içilebilecek bitki çayları arasındadır.
" } ] }