{ "title": "Gırtlak Tahrişi", "image": "https://www.girtlak.gen.tr/images/girtlak-tahrisi.jpg", "date": "20.01.2024 07:18:36", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Gırtlak tahrişi, tıpta farenjit olarak tanımlanan ve yutakta oluşan iltihap nedeniyle ortaya çıkan bir sorundur. Yutakta oluşan iltihap genelde gırtlakta ağrı ve tahrişe yol açar. Gırtlak tahrişine yol açabilecek birden fazla etken bulunmaktadır. Üst solunum yolu hastalıkları, toz, kir, hava kuruluğu tahrişe yol açabilecek etkenler arasındadır. Gırtlak tahrişi her yaş insanda ortaya çıkabilen bir durum olsa da daha çok 4-7 yaş arası çocukları etkiler. Yaşanan şikâyetler kişiden kişiye değişir. Tahriş virüs kaynaklı gelişebilir. Eğer virüs kaynaklı ise yüksek ateşle seyreder. Genellikle herhangi bir tıbbi müdahaleye gerek kalmadan kendiliğinden ortadan kaybolur. Tahriş akut ya da kronik olarak seyredebilir. Akut ve kronik tahriş birbiri ile alakasız olarak devam eder. Eğer gırtlakta yaşanan tahriş birdenbire ortaya çıkmışsa ve şiddetli bir şekilde devam ediyorsa akut, hafif ve uzun süredir maruz kalınmışsa kronik olarak tanımlanır.

Akut türde ortaya çıkan yakınmalar gırtlak bölgesi ile sınırlı kalmaz. Gırtlakta yanma, kuruma, ses kısılması, halsizlik, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, ateş gibi yakınmalar tahriş ile görülebilir. Kronik gelişen hastalıkta genelde ateşe rastlanmaz. Yutmakta güçlük, gırtlağa bir şey takılmış hissi, öksürük gibi yakınmalar görülür.

Gırtlak tahrişi neden olur?
Gırtlak tahrişi belirtileri nelerdir?

Gırtlakta yaşanan tahrişin en önemli belirtisi tahrişe bağlı gelişen ağrı hissidir. Ağrı ile aşağıdaki belirtiler görülebilir;
Gırtlak tahrişi nasıl tedavi edilir?

Gırtlakta yaşanan tahriş ve beraberinde yaşanan şikâyetler doğrultusunda en doğru yaklaşım bir doktora başvurmaktır. Doktorun koymuş olduğu tanı ve başlatmış olduğu tedavi sayesinde tahrişten kurtulmak mümkün olur. Antibiyotik gırtlak tahrişi için genelde bir fayda sağlamadığı için önerilmez. Fakat tahrişe yol açan ciddi bir enfeksiyon söz konusuysa antibiyotik reçete edilebilir. Beraberinde şikâyetleri azaltmak yaşam kalitesini arttırmak için ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar uygun görülebilir. Bu tedavilerin haricinde alınacak bazı önlemler gırtlak tahrişine hafifletmeye yarayabilir. Bu önlemler;
" } ] }