{ "title": "Gırtlak Tümörü", "image": "https://www.girtlak.gen.tr/images/girtlak-tumoru.jpg", "date": "21.01.2024 01:27:04", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Gırtlak tümörü, gırtlak bölgesinde gelişen tümörler genellikle iyi huylu olmasına rağmen, bazen kötü huylu tümörlere de rastlanabilir. Bu tür tümörlerin gırtlak kanserine neden olması yüzünden, tedavisinin erken aşamada yapılması önemlidir. Gırtlak beslenmede oldukça aktif olduğundan tümörler oldukça rahatsızlık verir. Gırtlak boğazın altında, akciğerlerin üzerinde, yemek borusu önünde yer alır. Nefes almaya, besinlerin akciğerlere kaçmasına engel olma, konuşmaya yardımcı olma gibi önemli görevler üstlenir. Gırtlak tümörü genellikle ses tellerinin üzerinde meydana gelir. Bunların en önemli nedenlerinden birisi sigara kullanımıdır. Daha önceden erkeklerde yaygın olarak görülmesine rağmen, kadınlardaki sigara alışkanlığının artmasıyla gırtlak tümörü görülme oranı kadınlarda da artmıştır. Toplumda en fazla 30 yaşından sonra görülmeye başlar.

Gırtlak tümörü türleri

İyi huylu tümörler: Gırtlak bölgesindeki iyi huylu tümörler genellikle polip türünden olur. Bunun dışındaki kist, lipom, tiksoma gibi tümörler gırtlakta nadiren oluşur. Poliplerde genellikle ses telleri yakınında oluşur. Bunlar gırtlağın iç yüzeyinde bir sapla ya da ağın içinde düğümcük şeklinde olurlar. Verdikleri rahatsızlık büyüklükleri ile doğru orantılıdır. Ses telleri düğümcüğü en fazla görülen iyi huylu gırtlak tümörüdür. Bölgeyi zedelediği için, ses tellerinde iltihaplanma etkisi gösterebilir. Hasta konuşmada zorlanır, ses kısıklığı sorunu yaşar. Ses kısıklığı akla gırtlak tümörünü getirmelidir. Başlangıçta aralıklı olarak ses bozukluğu görülse de ilerleyen aşamada ses kısıklığı sürekli hale gelebilir. Ses tellerinin her noktasında gırtlak tümörü oluşabilir. Bunların tedavisi lokal anestezi altında, gırtlak aynası kullanılarak yapılan cerrahi bir girişimle olur. Basit bir operasyon olduğundan tümör pensle tutularak dışarıya alınır. Ancak bazen gırtlak tümörü yaygın bir bölgede etkili olabilir. Bu durumda genel anestezi altında yapılır İyi huylu tümörler olan papillomlar ise bir yaşından küçük bebeklerde ve çocuklarda da görülebilir. Bunların alınması genel anesteziyle olur. Çünkü polip gibi tek olarak bulunmadıklarından, üzüm salkımı gibi gırtlağı etkilerler. Operasyonda tümör detaylı şekilde temizlenir. Bu tür tümörlerde kullanılan lazer tedavisi oldukça başarılı sonuçlar alınmasına yardımcı olur.

Kötü huylu tümörler: Gırtlak tümörleri kötü huylu olduğunda, gırtlak kanserini düşündürür. Bu tümörlerin oluşumunda sigara kullanımı, genetik yatkınlık, kronik enfeksiyonlar gibi etkenler etkili olur. Gırtlakta yerleştikleri yere göre farklı belirtilerle kendini gösterirler. İlk aşamada ses kısılması, çeşitli ses problemleri yaşanabilir. Özellikle 2 haftalık tedaviyle geçmeyen ses kısıklığı gırtlak tümörünü akla getirmelidir. İlerleyen aşamalarda kanlı balgam, nefes darlığı, inatçı öksürük gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Yutmada bariz olan, kulağa kadar etkili boğaz ağrısı, kitle hissi, konuşmada değişim, kötü kokan nefes gibi sorunlarda ortaya çıkabilir. Gırtlak bölgesindeki en dar yer olan nefes borusunda daralmaya yol açan tümörler, hastada nefes darlığını belirgin hale getir. Bazı hastalarda boyundaki lenf bezlerinde büyüme olur. Bu tür gırtlak tümörleri hastalardaki belirtiler dikkate alınarak, kulak burun boğaz uzmanınca değerlendirmeye alınır. Endoskopla ya da ayna kullanımıyla gırtlak muayenesi yapılır. Gerekirse parça alınarak, biyopsi yapılır. Kanserin değerlendirilmesinde radyolojik incelemelerde yapılmalıdır. Tümörün başka alanlara yayılım gösterdiği konusu da değerlendirilir.

Gırtlak tümörü kötü huylu olduğunda, tedavisi daha zor olur. Hastalara önceden boyunda delik açılarak tedavi uygulanırdı. Günümüzde lazer tedavileri bu zor uygulamayı ortadan kaldırmıştır. Ancak gırtlak tümörünün erken aşamada teşhis edilmesi tedavide çok önemlidir. Bu konuda en önemli belirti ses kısıklığı olduğundan, hastaların bunu ihmal etmemesi gerekir. Mikro cerrahi lazerle hastanın ağzından girilerek, kolay bir tedavi uygulanabilir. Bununla hastalardaki ses sorunu da ortadan kalkabilir.
" } ] }