{ "title": "Gırtlak Yanması", "image": "https://www.girtlak.gen.tr/images/girtlak-yanmasi.jpg", "date": "20.01.2024 17:54:16", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Gırtlak yanması, alerji, enfeksiyon, reflü gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkan, çoğu kişinin maruz kaldığı bir sağlık sorunudur. Daha çok çocuk ve kadınların maruz kaldığı bir sorun olsa da erkeklerde de görüleme olasılığı vardır. Hazır besinler, asitli içecekler yanmanın şiddetini arttırabilir. Ayrıca gırtlak yanması mide ekşimesi nedeniyle de oluşabilir.

Gırtlak yanması neden olur?

Reflü: Gırtlak yanmasına neden olan en önemli etkendir. Mide asidinin yemek borusuna doğru akması reflü olarak tanımlanır. Asit kaçağı gırtlakta yanma hissi, ağızda anormal bir tat, göğüs ağrısı, mide bulantısı ve mide hassasiyeti gibi belirtilere yol açar.

Alerji: Alerjiler gırtlak ve göğüste yanmaya yol açabilen nedenler arasındadır. Bazı yiyecekler, hava koşulları gırtlağı tahriş edebilir. Mide bulantısı, kaşıntı, baş ağrısı gırtlak yanmasına eşlik edebilir.

Boğaz kuruluğu: Tahriş ve kuruluk gırtlakta yanmaya yol açabilir. Nem oranı düşük olduğunda gırtlak ile ağız ve burun kuruluğu da yaşanabilir. Solunum yolu organlarının nemli kalmasını ve bölgede tahriş oluşumunu engelleyen mukus salgılayan kanallar bulunmaktadır. Nem eksikliği gırtlakta yanma ve tahriş hissi meydana getirir.

Yemek borusu iltihabı: Yemek borusunda meydana gelen iltihap gırtlakta yanma hissi, rahatsızlık hissi, geğirme, göğüs ağrısı gibi belirtilere yol açabilir. İltihap kemoterapi gibi farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Ayrıca reflü hastalığının da bir komplikasyonu olarak yaşanabilir.

Soğuk algınlığı: Soğuk algınlığı, grip gibi bulaşıcı özelliği olan hastalıklar gırtlak yanmasına yol açabilir. Özellikle çocuk ve yaşlılarda görülme olasılığı çok yüksektir.

Östaki borusu drenajı: Östaki borusu kulaktaki basıncı dengelemek ve fazla sıvıyı atmakla görevli olan bir organdır. Özellikle soğuk algınlığına bağlı gelişen hastalıklarda östaki kanalları fazla sıvıyı dışarı atmakta zorlanır ve beraberinde kulak tıkanıklığı yaşanır. Gırtlak yanması, işitme bozukluğu ve tıkanıklık görülebilen belirtiler arasındadır.

Enfeksiyon: Bakteri ve virüsler nedeniyle oluşan solunum yolu enfeksiyonları gırtlak yanmasına neden olabilir. Bademcik enfeksiyonu, soğuk algınlığı, larenjit, bronşit ve zatürre gırtlak yanması ile tahrişine de yol açabilir.

Gırtlak yanması nasıl geçer?

Farklı nedenlere bağlı olarak gelişen gırtlak yanmasını tedavi edebilmek için yanmanın neden kaynaklandığını bulmak gerekir. Nedene yönelik tedaviye başlanabilir. Yanma uzun süredir devam ediyorsa mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Gırtlak yanmasını hafifletmek için evde de bazı tedavilere başvurulabilir.

Gırtlak yanmasına ne iyi gelir?

Karbonat: Yanmayı hafifletmek için karbonat kullanılabilir. Karbonat mide yanmasını bastırır. Bu sayede mide asidi gırtlakta yanmaya yol açmaz. 1 tatlı kaşığı karbonat 1 su bardağı suyun içine eklenerek karıştırılır. Elde edilen karışım gerek duyulduğu sürece içilebilir.

Gargara: Tuzlu suyla hazırlanmış gargara suyu gırtlak yanmasına karşı kullanılabilecek alternatif bir tedavi seçeneğidir. Karışımın içine zerdeçal tozu da ilave edilebilir.

Bal: Bal birçok hastalığa karşı tedavi amacıyla kullanılmaktadır. Antibakteriyel etkisi ile gırtlak yanmasına karşı etkili olur. Bal sıcak suyun içine ya da bitki çaylarına eklenerek kullanılabilir. Ayrıca bal limonlu suya karıştırılarak içildiğinde yine gırtlak yanmasına karşı iyi gelir.

Zencefil çayı: Gırtlak ağrısına karşı kullanılabilecek bir bitkisel çaydır. Bir bardak su kaynatılarak içine zencefil eklenir ve 5 dakika dinlendirilerek içilebilir.

Buhar: Gırtlak ağrısı, yanması ve gıcıklanmasını tedavi edebilmek için buhar etkili bir yöntemdir. Büyük bir tencerenin içine su doldurularak kaynatılır. Suyun buharına eğilerek solunur. Ayrıca sıcak banyo yapılarak da aynı işlem gerçekleştirilebilir.

C vitamini: Gırtlak yanması neden kaynaklanırsa kaynaklansın C vitamini takviyesi faydalı olur. C vitamini ağırlıklı besinlerle beslenmek bağışıklık sistemini güçlendirir ve sistemin mücadele oranını arttırır. Gırtlak yanmasına karşı faydalı olur.
" } ] }